Een handleiding voor dak- en zolderisolatie

Dak- en zolderisolatie kan u geld besparen, uw huis warm houden en het milieu helpen. Het kan echter ook lijken op een zeer complex onderwerp dat veel verschillende soorten isolatie beschikbaar zijn.

Om u te helpen meer te weten te komen over de soorten isolatie die het beste zijn voor uw huis, hebben we deze gids voor dak- en zolderisolatie samengesteld, die een geweldige plek zijn om te beginnen bij het isoleren van uw huis. Lees verder om te leren hoe ze werken om uw huis energiezuiniger te maken en wat de kosten zijn.

Meer informatie over Dakisolatie prijs advies en Tips dak isoleren

Hoe werkt dakisolatie?

Een verwarmingssysteem creëert warme lucht die opstijgt en probeert te ontsnappen via de openingen die we in onze dak- of zolderruimte hebben. Om dit te voorkomen moet er een barrière zijn. Isolatiematerialen bevatten kleine luchtbellen die helpen om deze barrière te creëren.

De isolatie houdt de warmte vast wanneer deze opstijgt en helpt voorkomen dat de warmte ontsnapt. Dit betekent dat uw huis warmer blijft zonder dat u steeds meer energie hoeft te verbruiken voor uw centrale verwarmingssysteem.

Heb ik een plat of schuin dak?

Het verschil tussen een plat dak en een schuin dak is gewoon de helling van het dak. Hoewel het een plat dak wordt genoemd, kan het nog steeds een helling hebben om de afwatering te bevorderen. Dit type dak wordt ook wel een lage helling of een plat dak genoemd. Een plat of laag hellend dak stijgt van 1 inch naar 3 inch per 12 inch. Een schuin dak is een dak dat 4 inch of meer per 12 inch stijgt.

Kan ik zowel platte als schuine daken isoleren?

Ja, beide soorten daken kunnen worden geïsoleerd. Het hangt af van de hellingsgraad van de dakhelling die u hebt met betrekking tot het type isolatie dat u gebruikt. Een plat dak heeft drie types om uit te kiezen en dat zijn: een warm dek, een koud dek of een omgekeerd dak. Bij schuine dakisolatie heeft u twee keuzes: warme of koude zolderisolatie.

Wat is het verschil tussen het isoleren van een dak of een zolder?

Normaal gesproken isoleert u het dak als u het als woonruimte gebruikt, d.w.z. als u uw zolderruimte in een kamer heeft veranderd. In dit geval moet u tussen de spanten isoleren en kunt u verschillende materialen gebruiken.

Het isoleren van alleen uw zolder betekent dat u niet van plan bent om het te gebruiken als een leefruimte, zodat u alle isolatiemateriaal tussen en over de balken kunt aanbrengen. Dit is de goedkoopste manier om uw huis te isoleren.

Hoe diep moet de isolatie zijn?

Als u glaswol, schapenwol of losse vulling gebruikt, dan moet de diepte 300 mm zijn. Steenwol moet 250 millimeter zijn. Spuitschuim neemt in volume toe, zodat je niet zoveel hoeft te gebruiken om hetzelfde effect te krijgen als andere materialen. Cellulose moet een diepte van 220 millimeter hebben.

Is Mijn Oude Zolder Isolatie Genoeg?

Dit hangt er vanaf. Als je hok in de jaren ’60 geïsoleerd was, dan niet omdat de aanbevolen waarde slechts 25mm was. Als u uw isolatie na 2013 had laten monteren, dan zou u misschien oké zijn, want het was op dit moment dat de overheid verklaarde dat als een zolderisolatie 125 mm dik was, het dan als geïsoleerd zou worden beschouwd. Echter, door het installeren van meer isolatie om u te brengen tot de aanbeveling van de overheid van 300mm zal u uw huis energie-efficiënter en dus lager uw verwarmingsrekeningen.

Opties voor het isoleren van een plat dak

Platte daken verliezen veel warmte en het is een goed idee om ze zo mogelijk te isoleren. De normale methode is het gebruik van warme dekisolatie, en dit kan worden bereikt door isolatie onder of boven het waterdichte membraan. Een aantal materialen kan worden gebruikt, waaronder; houtvezelbatten, mineraalwolplaten, PIR- of PUR-platen en geëxtrudeerd polystyreen.

Hoeveel kost zolderisolatie?

De kosten van zolderisolatie zijn afhankelijk van het type woning dat u bezit. U kunt ook in aanmerking komen voor gratis isolatie of voor een subsidie die de kosten zal helpen dekken. Gebruikt u uw dakruimte al als extra ruimte of bent u van plan dit te doen, dan zijn de kosten hoger, omdat het beter is om isolatieplaten te gebruiken in plaats van dekenisolatie en het is duurder.

Vergeet niet dat je misschien in aanmerking komt voor een subsidie voor dakisolatie, kijk hier op de website van de overheidssubsidies voor meer informatie.

Hoe lang duurt de zolderisolatie?

Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, dan is er geen reden waarom het niet uw leven lang meegaat. De meeste materialen gaan tussen de 80 en 100 jaar mee.

Wat is Warme zolder Isolatie?

Warmte-isolatie wordt gebruikt op schuine daken waar u de zolderruimte als ruimte of voor opslag gebruikt. De isolatie wordt geïnstalleerd onder het dak, in de helling. Laat de ruimte onder de dakpannen vrij van isolatie om voldoende ventilatie te geven, zodat u geen condens of water door de pannen krijgt.

U kunt gebruik maken van batts, polystyreenplaten, geëxpandeerd polystyreen of spray-schuim om uw dak of zolder ruimte te isoleren. Sproeischuim is meestal een taak die wordt uitgevoerd door professionals. Hoewel er DIY-opties beschikbaar zijn op de markt.

Een van de voordelen van warme zolderisolatie is dat het ideaal is voor een plat dak. Dit komt omdat er problemen zijn met condensatie. Het is thermisch efficiënter dan een koud dak, waardoor de energiekosten dalen en het beschermt de dakstructuur tegen zeer warme of zeer koude temperaturen.

Het nadeel van warme zolderisolatie is dat de kosten hoger zijn dan bij koude zolderisolatie.

Wat is koude zolder isolatie

Koude-zolderisolatie is de meest populaire methode voor daken en zolders omdat het de goedkoopste optie is. U installeert de isolatie boven het plafond op de bovenste verdieping van uw woning. Het materiaal wordt over en tussen alle houten balken geplaatst. Als u op deze manier zolderisolatie wilt installeren, kunt u een overheidssubsidie aanvragen.

De voordelen van koude dakisolatie zijn dat het goedkoper is om te installeren, het kan uw huis koeler houden in de hitte van de zomer en het is geschikt voor bijgebouwen of plaatsen waar u niet continu in woont.

Het nadeel is dat het niet zo effectief is als je een plat dak hebt. De isolatie kan verschuiven, waardoor er kieren ontstaan die condensatie en stof en vuil door de holtes in het ventilatiesysteem heen kunnen dringen.