Een huis kan maar liefst 35% van zijn warmte verliezen door niet-geïsoleerde buitenmuren. Door te investeren in spouwmuurisolatie, kunt u het warmteverlies van uw huis aanzienlijk verminderen. Het concept van het isoleren van een spouwmuur is echt heel eenvoudig – het gaat om het vullen van de spouw tussen de twee huiden van metselstenen met een isolatiemateriaal, dat de beweging van warmte door de muur vertraagt. Door de warmte in uw huis te houden, blijft u warm en gezellig wanneer u dat wilt. Het werkt ook omgekeerd door uw huis koeler te houden in de zomermaanden.
Het installeren van spouwmuurisolatie in uw huis zal niet alleen helpen om uw verwarmingskosten te verlagen door energie te besparen die door de muren verloren gaat, het helpt ook om uw koolstofvoetafdruk te verminderen door de hoeveelheid CO² en andere broeikasgassen die door uw woning worden uitgestoten te beperken.
Veel huizen sinds het einde van de jaren 1930 werden gebouwd met een spouw tussen de binnen- en buitenmuren. Vanwege deze holte hebben veel huizen in Groot-Brittannië thermische prestaties die ver onder de normen liggen die vereist zijn door de huidige bouwvoorschriften. Deze eigenschappen lijden onder onacceptabel hoge niveaus van warmte en energieverlies door de muren. In de jaren zeventig werd een systeem geïntroduceerd om isolatie in deze spouwmuren te injecteren.
Kan ik spouwmuurisolatie krijgen?
Er zijn twee dingen die u moet bepalen om te zien of u kunt profiteren van het achteraf aanbrengen van spouwmuurisolatie in uw huis.
Het eerste is om uit te zoeken of je echt spouwmuren hebt – dit lijkt misschien stom, maar je kunt geen isolatie injecteren als er geen spouw is en ze lijken erg op massieve muren!
Een spouwmuur bestaat uit twee metselwerkstenen muren die evenwijdig aan elkaar lopen met een ruimte (spouw) ertussen minimaal 50 mm. Metselstenen zijn zeer absorberend, dus vocht dat wordt geabsorbeerd door de buitenmuur, wordt meestal afgevoerd door de spouw, in plaats van het huis binnen te komen, wat helpt om vochtproblemen te voorkomen. Dit type muurconstructie werd de norm in de jaren 1930 die solide muren vervangt en naarmate de tijd verstreek, is de grootte van de spouw tussen de twee baksteenhuiden blijven groeien – een typische spouwmuur is nu tussen de 280 – 300 mm dik.
Je kunt een spouwmuur gemakkelijk herkennen aan het patroon dat wordt geproduceerd door het metselwerk, dat bekend staat als brancardverbinding, waar de stenen in dezelfde richting als elkaar lopen – er zijn geen ‘halve stenen’. Dit is natuurlijk moeilijker om te doen als je muren bekleed of geverfd zijn en in dit geval moet je misschien een professional inschakelen (hoewel je soms origineel metselwerk in de zolderruimte kunt zien). Bovendien hebben spouwmuren de neiging om meer dan 250 mm breed te zijn, met meer recente spouwmuren dichter bij 300 mm. Als je veel halve stenen in je muur ziet, heb je een massieve muur zonder spouw, dus spouwmuurisolatie is helaas niet toegestaan. In dit geval kunt u als alternatief naar externe muurisolatie kijken.